ATK ja konesalit

Konesalit ovat tietotyön sydän. IT-jäähdytyksen tehokkuuteen ja taloudellisuuteen kiinnitetäänkin yhä enemmän huomiota!

Valmiina tulevaisuuteen

Konesalien ja sähkötilojen jäähdytyksessä on tärkeätä huomioida laajennettavuus ja tulevaisuuden tarpeet. Moderni kylmäkäytävä on energiatehokas tapa ratkaista konesalin jäähdytys – eikä laitteiden parissa työskennellessä tarvita pilkkihaalareita. Myös luotettavuus ja varajärjestelmät ovat tärkeitä kohteissa, joissa käyttökatkot tulee minimoida.

Vapaajäähdytys – nyt

Ulkoilman viileyttä hyödyntävä vapaajäähdytys on usein ihanteellinen ratkaisu vuoden ympäri jäähdytettäviin konesaleihin. Vapaajäähdytystä voit hyödyntää 90 % vuoden tunneista, ja sillä säästät energiaa jopa 50 % perinteisiin ratkaisuihin verrattuna. Lisäksi laitteisto on yksinkertaisempi ja vie vähemmän tilaa. Uudistus voi maksaa itsensä takaisin alle vuodessa!

Esimerkkejä

Suuren konesalin jäähdytykseen voi kulua jopa 200 000 euroa vuodessa. Investointi vapaajäähdytykseen maksaa tällöin itsensä parissa vuodessa takaisin. Pienemmässäkin mittakaavassa järjestelmästä on selvää hyötyä. Katso esimerkki:

60 kW jäähdytyksen energiakulut 10 500 euroa/vuosi
60 kW vapaajäähdytys korvaa alkuperäisen nesteenjäähdyttimen. Putkistot ja konesalin laitteet pysyvät alkuperäisinä. Energiakulut 6900 euroa/vuosi.
Edellisen lisäksi konesalin konvektorit vaihdetaan, jolloin jäähdytysveden lämpötila voidaan optimoida. Energiakulut 5200 euroa/vuosi.
Uudista ja säästä
Saneerauskohteissa katolle asennettava ulkosovitteinen vapaajäähdytyskone korvaa laitteiston, joka ennen on täyttänyt kokonaisen IV-huoneen. Tämä merkitsee merkittävästi alhaisempia elinkaarikustannuksia. Vanhan nesteenjäähdyttimen asennuspeti ja putkistot ovat usein hyödynnettävissä. Lisäksi laitteiston seuraava uusiminen hoituu päivässä – tarvitaan vain nosturi.

Lämpö talteen

Konesaleissa syntyvää hukkalämpöä ei ole järkevää heittää hukkaan. MV-Jäähdytyksen ratkaisuissa se voidaan ottaa talteen kiinteistön lämmitysjärjestelmään tai lämpimän käyttöveden tuottoon.

Oikein alusta asti

Uudisrakennuskohteessa vapaajäähdytys tarjoaa säästöä monella tasolla. Kompaktin laitteiston myötä IV-huoneista voi mitoittaa pienempiä ja käyttää säästyneen tilan hyödyksi muualla. Kun konesalijäähdytys on alun alkaen suunniteltu vapaajäähdytystä käyttäväksi, ovat tarjolla olevat säästötkin suurimmat – niin energiakuluissa kuin ylläpidossakin.